torstai 20. helmikuuta 2014

Vierailijakirjoitus: Viivi Mänttäri - Opiskelusta ja töistä, minun tarinani



Opiskelusta ja töistä, minun tarinani



Yo-kirjoitusten jälkeen mieli oli todella maassa. Ei tullut L eikä tullut edes E, vaan M. Pettymys oli suuri, sillä olin panostanut mielestäni todella paljon. Ajattelinkin, että nyt on varmaan ihan turha edes hakea sinne yliopistoon biologiaa lukemaan, koska en mie sinne kuitenkaan pääse. Päätin kuitenkin käydä katsomassa pääsykokeita, koska olin niihin jo ilmoittautunut, mutta lukenut en sivuakaan. Ajattelin kuitenkin mennä uusimaan yo-kokeen ja lukea pääsykokeisiin vasta seuraavana keväänä.

Kuva: Kymijoen kuvapankkihanke
No kannatti käydä ”katsomassa” nuo pääsykokeet, sillä pääsin kuin pääsinkin sisälle yliopistoon. Varasijalta tosin, mutta sillähän ei olekaan loppupeleissä mitään väliä. Opinnot aloitin kuitenkin vasta välivuoden jälkeen syksyllä 2007. Astelin yliopistoon mielessä solu- ja molekyylibiologian pääaineopinnot. Melko nopeasti suunnitelmani kuitenkin muuttuivat, kun tajusin omien kemiantietojeni olevan kovin vajaat. Kävin lukiossa vain yhden kurssin, enkä uskonut biologianopettajaani, joka kehotti lukemaan paljon kemiaa, jos biologia kiinnostaa. Hylkäsin solut ja päädyin valitsemaan ekologian pääaineekseni.

Opiskelut etenivät hyvää vauhtia ja opintopisteitä tipahteli kiitettävästi taskuun. Jo kandityötä tehdessä ajattelin kuitenkin, että pääainevalintani ei ehkä ole mennyt ihan nappiin. Olin kuitenkin lukenut sivuaineena akvaattisia tieteitä, jotka kiinnostivatkin ekologiaa enemmän. Pääaineen vaihtaminen gradua aloittaessa sujui vaivatta. Tein graduni hylkeiden ravinnonkäyttöön liittyen (http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-2011090911377). Gradu valmistui kesällä 2011 neljän opiskeluvuoden jälkeen. Muutamia kursseja oli kuitenkin tässä vaiheessa vielä suorittamatta ja lisäksi halusin laajentaa opintojani myös hieman solu- ja molekyylibiologian puolella.
Kuva: Kymijoen kuvapankkihanke
Gradun valmistumisen jälkeen syksyllä 2011 elämäni kuitenkin muuttui melko paljon. Sain kutsun työhaastatteluun (tämä tuli suhteiden avulla) Kouvolaan Kymijoen vesi ja ympäristö ry:hyn. Pohdin asiaa hetken ja koska opinnot olivat loppusuoralla ja oikeastaan vain pakollinen harjoittelu puuttui, päätin käydä kokeilemassa onneani haastattelussa. Tämä kannatti sillä sain tutkijan paikan yhdistyksestä yhden vuoden määräaikaisella sopimuksella. Lisäksi sain tehtyä pakollisen työharjoittelun yhdistyksessä. Paperit otin kuitenkin ulos vasta syksyllä 2012, pitäähän ne opiskelijaedut hyödyntää ihan viimeiseen asti :)
Simpukkasukellusta. Kuva: Kymijoen vesi ja ympäristö ry
Nyt olen ollut yhdistyksessä töissä noin kaksi vuotta ja ainakin tämän vuoden loppuun asti kirjoittelen kovasti täällä raportteja. Työpaikkani (http://www.kymijoenvesijaymparisto.fi/) on yksi maamme yhdestätoista alueellisesta vesiensuojeluyhdistyksestä (http://www.vesiensuojelu.fi/etusivu.html). Yhdistyksemme on perustettu vuonna 1962 ja toiminta-alue käsittää Kymijoen vesistön Pulkkilanharjulta Suomenlahteen, Räävelin, Mäntyharjun ja Valkealan reitit, Summa- ja Vehkajoen vesistöt sekä niiden edustan merialueen. Pääosa meidän työstä koostuu ns. velvoitetarkkailuista, jotka ovat kuormittajille (esim. tehtaat, puhdistamot, turvesuot, kaatopaikat) ympäristöluvissa määrättyjä tarkkailuja. Niillä seurataan kuormitusta ja sen vaikutuksia vesistöön, kalastoon ja pohjavesiin. Lisäksi teemme paljon muita tutkimuksia, joita etenkin jäsenemme meiltä tilaavat. Meillä on myös käynnissä useita projekteja ja hankkeita kuten Järvikunnostushanke sekä NEUVO-hajajätevesien neuvontahanke.
Kuva: Kymijoen kuvapankkihanke
Yhdistyksessämme työskentelee tällä hetkellä vakituisesti 3 tutkijaa, 2 näytteenottajaa, toiminnanjohtaja sekä 2 toimistohenkilöä. Määräaikaisten työntekijöiden sekä projektityöntekijöiden määrä vaihtelee ja kesäisin otamme myös useita kesätyöntekijöitä/harjoittelijoita maastoon näytteenottajien avuksi.

Oma tutkijantyöni on noin 90 %:sti toimistotyötä. Kesäisin olen ollut kiireisimpänä aikana mukana sähkökoekalastuksissa, ravustuksissa sekä verkkokoekalastuksissa. Se onkin mukavaa vaihtelua toimistotyölle etenkin aurinkoisina kesäpäivinä. Lisäksi käyn silloin tällöin tarvittaessa tutustumassa uusiin tarkkailukohteisiin. Kullakin tutkijalla on täällä oma vastuualue, mutta useat tarkkailuraportit valmistuvat yhteistyössä tutkijoiden kesken. Itse vastaan tällä hetkellä turvesoiden tarkkailuista sekä fysikaalis-kemiallisen vedenlaadun osalta merialueen yhteistarkkailuista (Pyhtää-Kotka-Hamina, Loviisa, Porvoo), kalankasvatuslaitosten tarkkailuista ja Valkealan reitin tarkkailusta. Lisäksi toimin kalankasvatuslaitosten tarkkailun kehittämishankkeen projektipäällikkönä. Tarpeen mukaan teen myös muita pieniä vuosi- ja tutkimusraportteja (esim. turvesoiden kalataloustarkkailun vuosiraportit). Muut tutkijamme vastaavat kalataloustarkkailuista, pohjaeläintutkimuksista, kaatopaikkojen ja puhdistamoiden tarkkailuista sekä biologisista tutkimuksista.

Turvesuota Kouvolassa. Kuva: Kymijoen vesi ja ympäristö ry

Allekirjoittanut näytteenottopuuhissa kesällä 2013. Kuva: Kymijoen vesi ja ympäristö ry
Näytteenottajamme kiertävät maastossa hakemassa vesistönäytteitä, keräämässä biologista aineistoa ja suorittamassa kalataloustarkkailuita. Meidän tutkijoiden tehtäväksi jää sitten aineiston käsittely ja raporttien kirjoittaminen. Suurin osa tulosten käsittelystä hoituu exceliä pyörittämällä, mutta välillä on tarve myös käyttää tilastollisia ohjelmia. Raportoinnin lisäksi huolehdin tietysti siitä, että vastuualueeni tarkkailut suoritetaan tarkkailuohjelman mukaisesti ja kaikki ohjelmassa olevat näytteet tulevat haettua (eli pidän yhteyttä näytteenottajiin). Laadimme myös tarkkailuohjelmia ja useita tarkkailujamme suoritetaankin laatimiemme ohjelmien mukaisesti. Yhdistys tekee myös tiivistä yhteistyötä ELY-keskusten sekä toiminta-alueen kaupunkien ja kuntien ympäristöviranomaisten kanssa.
Kuva: Kymijoen kuvapankkihanke

Muistelen lämmöllä opiskeluaikaani Jyväskylän yliopistolla ja ajoittain mielessä pyörii myös paluu opintojen pariin. Solu- ja molekyylibiologia kiehtoo edelleen ja jatko-opiskelukaan ei ole poissuljettu vaihtoehto. Tällä hetkellä olen kuitenkin tyytyväinen omaan työhuoneeseeni ja säännölliseen palkkaan. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Saa kysellä lisää opiskeluista ja töistä, jos kiinnostaa (viivi87@hotmail.com)

Terveisiä täältä vähälumisesta Kouvolasta,
Viivi Mänttäri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti